cPanel’de Ekstra FTP Nasıl Eklenir?

Cpanel, web sitesi yönetimlerinde en çok tercih edilen uygulamalar arasında yer almaktadır. Kolay kullanımı sayesinde web sitesi üzerinde gelişmiş seçenekler sunan Cpanel ile, web sitesinin yönetimi, dosya eklemeleri gibi bir çok işlemin yapılması mümkündür. Bir nevi, cPanel ile web sitesinin tüm yönetimi kullanıcıya geçmektedir.

Cpanel Nedir?
Cpanel, Linux sunucularında hosting müşterileri tarafından, webmasterlerin işlemlerini inkterakif ve görsel olarak yapmalarına imkan tanıyan popüler ve lisans gerektiren bir kontrol panel uygulamasıdır. Her web sitesinin bir hostingi bulunmaktadır ve bu hosting, web sitesinin yayında olmasını sağlayan en temel unsur olmaktadır. Hostingi yönetilmek için veritabanına erişim sağlanarak sitede kullanılacak e-mail, yedekleme, dosya yönetimi ve kurulum gibi işlemlerinin yürütülmesini sağlayacak bir panele ihtiyaç vardır. Bu panel CPanel olarak adlandırılmaktadır.

CPanel Nasıl Kullanılır?
CPanelin kullanılabilmesi için hosting paketinde olması gerekmektedir. Hostingin satın alındığı firma, kullancı adı-şifre ile birlikte IP bloğu da vermektedir. CPanel, bu verilen IP numarası üzerinden çalışmaktadır. Kullanıcı adı ve şifrenin girilerek sitenin yönetim paneline erişmiş olunmaktadır. Türkçe diline de çevrilebilen CPanel, Kullanıcı dostu olarak kolay bir ara yüze sahiptir.

FTP Nedir? Ne İşe Yarar?
File Transfer Protocol (FTP), sunucu ile bilgisayar arasında dosya aktarımı yapmak amacıyla geliştirilmiş bir internet protokolüdür. FTP protokolü ile, bir hosting üzerinden tüm kişisel bilgisayarlara dosya aktarımı yapılabildiği gibi, sunucu-bilgisayar etkileşimi ile aynı anda bağlantı kurularak, bir dizi komutlar yardımı ile sunucu-bilgisayar arasında dosya gönderme/alma işlemi yapılmaktadır. FTP ekranı sayesinde, web site dosyalarına erişim izni vermek için FTP kullanıcıları oluşturulabilmekte ya da var olan bir kullanıcı düzenlenebilmekte hatta bir FTP kullanıcısının silinebilmesine de imkan verilmiştir. Tüm bu işlemlerinin yapılabilmesi için, yani FTP ile bağlantı kurabilmek için üçüncü bir yazılıma ihtiyaç vardır. (Örneğin, Filezilla)

CPanel Üzerinde FTP Hesabı Oluşturma
CPanel üzerinden bir FTP hesabı oluşturmak için uyulması gereken bazı adımlar vardır. Öncelikle kullanıcı adı ve şifreli ile kontrol paneline giriş yapılarak “menüler” sekmesinde bulunan “Hizmetlerim” bölümüne giriş yapılır ve kullanılmakta olan hizmetler içerisinden domain eklemek istenilen hesabın karşısındaki “Detayları Görüntüle” butonuna tıklanır. Daha sonra ” Hesap Yönetimi” bölümünden, kontrol seçeneği içerisinden cPanel Kontrol Paneli tıklanarak CPanele giriş yapılır.
Giriş Bölümünde FTP hesabına giriş yapılacak olan kullanıcı adını, şifre bölümüne ise kullanılacak şifre girilir ve dizin bölümündeki hesabın bağlanacağı dizin belirtilerek, “FTP Hesabını Oluştur” butonuna tıklanarak yeni bir hesap oluşturulmaktadır. Hesap oluşturulduktan sonra, alt tarafta yeşil kutu içerisinde “hesap oluşturuldu” yazıyorsa, mevcut hesap oluşturulmuştur. Bu hesap üzerinden yapılacak olan bağlantılar ile ilgili tüm işlemleri yapmak mümkündür. Ayrıca oluşturulan bu FTP hesabını, aktif FTP hesapları bölümünde görüntülemek, şifre, kota ve hesap kaldırma gibi işlemler de gerçekleştirilebilmektedir.

cPanel Üzerinde Ek FTP Kullanıcısı Oluşturma
Ek FTP kullanıcısı oluşturmak için öncelikle hosting kontrol paneline giriş yapılması gerekir. Bunun için müşteri panelinde bulunan “Web Sitesi Yönetimi” menüsü içinde bulunan “Web hosting hesapları” seçeneğine tıklanır. Burada “Yönet” butonuna tıklanarak “cPanel’e Giriş Yap” butonu üzerinden kontrol paneline erişim sağlanır.
Daha sonra kontrol paneli üzerinde bulunan “FTP Hesapları” butonuna tıklanarak FTP hesapları altında bulunan ilgili kutucuklar doldurularak istenilen özelliklere sahip ek bir FTP kullanıcısı oluşturmak için gerekli bilgiler yazılarak “FTP Hesabı Oluştur” butonun tıklanması ile işlem tamamlanmış olur. Eğer yeni oluşturulan bu hesabın, web sitesine ait FTP üzerindeki tüm klasörler ve dosyalara erişilmesi isteniyorsa, “Dizin” satırında bulunan “puplic_html/kullaniciadi” bilgilerinin silinmesi gerekmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir